Dovoljan unos vode može usporiti starenje i produžiti život

Možda znate da je odgovarajuća hidratacija važna za svakodnevne tjelesne funkcije kao što su regulacija temperature i održavanje zdravlja kože.

No, pijenje dovoljno vode također je povezano sa znatno manjim rizikom od razvoja kroničnih bolesti, ranog umiranja ili toga da izgledate mlađe od vaše kronološke dobi, prema studiji Nacionalnog instituta za zdravlje objavljenoj u ponedjeljak u časopisu eBioMedicine.

Hidratacija

Rezultati sugeriraju da odgovarajuća hidratacija može usporiti starenje i produžiti život bez bolesti, rekla je autorica studije Natalia Dmitrieva, istraživačica u Laboratoriju za kardiovaskularnu regenerativnu medicinu Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv.

Naučiti koje preventivne mjere mogu usporiti proces starenja je “veliki izazov preventivne medicine”, rekli su autori u studiji.

To je zato što se epidemija “kroničnih bolesti ovisnih o dobi” pojavljuje dok svjetska populacija ubrzano stari. Produljenje zdravog životnog vijeka može pomoći u poboljšanju kvalitete života i smanjenju troškova zdravstvene zaštite više nego samo liječenje bolesti.

Biološka dob određena je biomarkerima koji mjere performanse različitih organskih sustava i procesa, uključujući kardiovaskularne, bubrežne, respiratorne, metaboličke, imunološke i upalne biomarkere, piše CNN.

Visoka razina natrija u krvi nije jedini čimbenik povezan s rizikom od bolesti, rane smrti i bržeg starenja – rizik je također bio veći među ljudima s niskim razinama natrija u krvnom serumu.

Ovo je otkriće u skladu s prethodnim izvješćima o povećanoj smrtnosti i kardiovaskularnim bolestima kod ljudi s niskom redovitom razinom natrija, što se pripisuje bolestima koje uzrokuju probleme s elektrolitima, rekli su autori.

 

Studija je analizirala sudionike tijekom dugog vremenskog razdoblja, ali nalazi ne dokazuju uzročnu vezu između razine natrija u krvnom serumu i ovih zdravstvenih ishoda, rekli su autori. Potrebne su daljnje studije, dodali su, ali rezultati mogu pomoći liječnicima da identificiraju i usmjere rizične pacijente.